(Kép forrása: http://www.prherald.hu)
/A bejegyzés címe idézet Vörösmarty Mihály: Fóti Dal (1842. okt. 5.) c. verséből./
Elhatároztam már régen, hogy a gasztronómia rovatomban elkezdett italok bemutatását célzó sorozatomat folytatnom kellene. A mai nappal elérkezett az idő, hogy újra egy hungaricumot mutassak be, ami nem más mint a fröccs.
Kezdjük rögtön az elején: a szódavízzel. A legtöbben úgy tudják, - és bevallom, a bejegyzés elkészültéig én is így voltam ezzel - hogy a szódát Jedlik Ányos találta fel. Ez azonban nem igaz. Valójában elsőként Joseph Priestley, egy angol természettudományos kutató és prédikátor elegyítette a széndioxidot a vízzel 1767-ben. E tettéért az angol Királyi Természettudományos Akadémia 1773-ban ki is tüntette.
Ezt követően 1826-ban Jedlik Ányos, amikor a balatonfüredi ásványvizet szerette volna egy friss, mesterséges szénsavas vízzel helyettesíteni, lehetővé tette a szódavíz olcsó, nagyüzemi előállítását, amivel nagy mértékben hozzájárult a szikvíz elterjesztéséhez. (Részletesebben: http://spriccer.blogspot.hu/) :)
Ezek után át is térhetünk a fröccs, és elnevezésének keletkezésére.
Egy, talán sokak által már ismert anekdota örökítette meg a legelső fröccsözést:
Fáy András híres pincéjébe, Fótra meghívta Vörösmartyt és néhány barátját szüretre. A barátok között ott volt Czuczor, a kitűnő költő, akit elkísért Jedlik Ányos. Nos, Jedlik a szüretre is elvitte a világ legelső szódásüvegét, és a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. Ő azonban, németesen, spriccernek nevezte. Vörösmartynak ez a szó nem tetszett és helyette találta ki a fröccs szót.
Végül összegyűjtöttem a különböző fröccs fajtákat (a teljesség igénye nélkül):
Kisfröccs (fütty, tréfa, rövidlépés): 1 dl bor + 1 dl szódavíz
Nagyfröccs (fröccs, hajtás, húzás): 2 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés (fordított): 1 dl bor + 2 dl szódavíz
Góré fröccs (Ijesztett fröccs): 1 pohár borhoz pont egy spriccentésnyi szóda
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr (nagyházmester, bivalycsók): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Lakó fröccs (kisházmester, sportfröccs): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Mafla (Maflás): 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda
Alpolgármester: 4 dl bor + 6 dl szóda
Avasi fröccs: 7 dl bor + 3 dl szóda
Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda
Sóher fröccs (távolugrás. kukamosó): 1 dl bor + 9 dl szóda
Csatos (csattos): 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Magyar–angol (Puskás-fröccs): 6 dl bor + 3 dl szódavíz
Bakteranyós: 2.5 dl bor + 2,5 dl szóda
Háp-háp: 2 dl bor + 2 dl szóda
Borsszem Jankó: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor
Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor
Permet (suhintós): 1 dl bor + 0,01 dl szóda (A permet úgy készül, hogy egy mindegy mekkora poharat megtöltünk borral, és fölötte "ellövünk" a szódásüveggel. Az üde permet belehullik a borba felüdítvén azt.)
4Fenyő fröccs (Ady-fröccs): 2 dl bor + 2 dl szóda + egy öntet bodzaszörp (Kerékgyártó György író, újságíró készítette el 2011-ben az első 4Fenyő Piknik alkalmából.)
Előrelépés: 8 dl bor + 1 dl szóda (Egervári Sándor nyilatkozata után.)
Egyéb szeszes fröccsök
Mismás: 4 dl vörösbor + 1 dl baracklé
Francia fröccs: bor helyett házi pálinka + szódavíz
Málnás: Savanyú fehérborból készített nagyfröccshöz málnaszörpöt kevernek.
Maci: vörös kisfröccs + málnaszörp.
Újházy fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve.
Tiszafröccs v. Kassfröccs: Vörösbor pezsgővel.
Matrózfröccs: Korsó sör, mellé fél deci rum.
Postásfröccs: Dupla feketekávé, fél deci rummal.
Instant fröccs: Egy szódásszifon bor + patron.
Tömbházmester: Vannak akik a háziúrral azonosítják, vannak akik a lakófröccsel, de vannak olyanok is, akik 3 darab házmestert értenek alatta.
Kisvadász (kis -boros kóla, -VBK, -boxos, -leó, -cibere): 1 dl bor + 1 dl kóla.
Nagyvadász (nagy -boros kóla, -VBK, -boxos, -leó, -cibere): 2 dl bor + 1 dl kóla.
KVBK (katalizátoros vörösboros kóla): 2 dl bor + 2 dl kóla + 1 dl rum.
Medgyessy-koktél (háromkettes -boros kóla, -VBK, -leó, -cibere): 3 dl bor + 2 dl kóla.
Lórúgás: 1 rész brandy egy rész kólával. (Keserű likőrre emlékeztető íz.)
Kuka fröccs: Este a bor, reggel a szóda (A Földtani Intézet geológusainak újítása.)
(Nagy)Medve: 1 dl kóla, 3 dl vörösbor, 1 dl rum
Szakmári fröccs:80-90% bor és a teteje felöntve szódával
Szerencsés flótás: kisfröccs felöntve pici rummal
Vidéki: 1 dl fehérbor + 1dl kóla
Mádi freccs: jobbfajta bonyhádi kéknyelű avagy Varga rozébor tisztán
Próbás fröccs: 2 dl fehérbor + 1 kupaknyi szóda
„Viszkis”: 4 cl. whiskey, málnaszörp, szóda
Alkoholmentes fröccsök
Almafröccs: általában 2 dl almalé + 1 dl szóda
Gyerekfröccs: 1 dl szőlőlé + 1 dl szódavíz.
Színész fröccs: 2 dl szódavíz langyosan.
Kishörpi: 0,3 dl szörp + 2 dl szódavíz
Nagyhörpi: 0,5 dl szörp + 3 dl szódavíz
Búcsúzóul csak annyit, hogy:
(Kép forrása: http://droid242.kinja.com)
Források:
- http://spriccer.blogspot.hu/
- http://hu.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B6ccs
- http://www.harmonet.hu
- http://froccsfesztival.hu/download/froccsfajtak.pdf
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.