Egy gondolatnyi pálinka

2010/09/27. - írta: historico

A pálinka kóstolás

Lehet, hogy csak kevesek tudják, de a pálinkafogyasztásnak is megvannak a szabályai. Az elkövetkezendő percekben azt járjuk körül, hogy a pálinkát hogyan is kell hivatalosan kóstolni.

A pálinkát „tulipán pohárból” szokták kóstolni. Ez egy talpas pohár, melynek az alsó része öblös, a középső része egy kicsit összeszűkül, a felső része pedig kiszélesedik. Azért ilyen a pohár, hogy a gyümölcs illatok ide koncentrálódjanak, és jól kivehetőek legyenek. A pohár 9 cl, de csak kettő cl-t töltenek bele.
Ha a pálinka hőmérséklete nagyon hideg, akkor elveszik minden olyan tulajdonsága, amitől pálinka a jó pálinka. E nemes italt 16-18 celsius fok között kell felszolgálni, ugyanis ekkor jön elő az oly jellemző illat és gyümölcsíz világ.

A kóstolás első lépése, hogy megvizsgáljuk az illatát. A jó pálinka illata tiszta, gyümölcsre jellemző, virágos, fűszeres. Ha szúrós, aceton, higító szaga van, akkor nagyon rossz minőségű a pálinka, és magas az alkoholtartalma. Fogyasztása élvezhetetlen, és egészségtelen is. Az illatvilág megismerésére mégegy módszer létezik. Ha belenyúlunk az ujjunkkal és szétkenjünk a csuklónkon, az alkohol elpárolgása után a színtiszta gyümölcs illatát kell éreznünk. Ezt nevezzük bőrpróbának. Ezek után jön a kóstolás.

Nagyon sokan a pálinkát gyorsan, egy mozdulattal lehúzzák. Ezesetben azonban nem lehet érezni a pálinka különlegességét. Ezt a hungaricumot kortyonként kell kóstolni. A megfelelő hőmérsékleten, pálinkás pohárban fogyasztva teljesedik ki igazán íze. A jó pálinkát a hosszantartó gyümölcsös ízek teszik nagyon kellemessé. Több pálinka kóstolása esetén tanácsos valamilyen harapnivalót is előkészíteni, az ízek semlegesítése végett.

Érdekességek

Végezetül lássunk néhány érdekességet a pálinka történetéből és kultúrájából.

A pálinkafogyasztás a történelem folyamán elsősorban vidéken terjedt el, egy-egy jelesebb alkalomkor pedig butykosból töltögették e nemes nedűt. Minden reggel munka előtt az emberek ittak egy kupica pálinkát. Ittak betegségre, gyomorrontásra, az aratás megkezdése előtt, esküvőkön, lagzikban, keresztelőn, legényavatáskor és halotti torokon.

Érdekes történet az is, amikor eldőlt, hogy mi magyarok használhatjuk a pálinka szót. A pálinka szó használatáért nagy vita volt Magyarország és Románia között. Az uniós tárgyaláson a következő történt. Arra a kérdésre, hogy ki hogyan tudja megindokolni saját álláspontját, hogy országa nyelvében ered a szó és országának volna kizárólagos joga ezt a szót használni, a magyar Külügyminisztérium képviselője felütötte a román nyelv értelmező kéziszótárat, ahol a palincă címszó alatt a következő magyarázat volt olvasható: „A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszesital.” Az Európai Uniós bizottság ezzel a kérdést eldöntöttnek tekintette, hiszen ha maguk a románok is „magyar eredetűnek” nevezik az italt, akkor az tényleg csak magyar lehet. Így Magyarország megkapta a kizárólagos szóhasználat jogát.

Forrás: http://www.magyarpalinkahaza.hu

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://noveell.blog.hu/api/trackback/id/tr322322043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cámpuszmadár 2010.10.08. 14:23:49

Akkoriban amikor ezt az uniós használati jogot tették vették, nem is értettem, hogy a románok miért ágaskodtak, amikor ők sokkal többet használják a "cujka" megnevezést.
süti beállítások módosítása